We kennen het allemaal wel: het eerste interview dat je ooit met een kandidaat hebt moeten houden. Wij zien dat zo ontzettend weinig managers hierin worden getraind. Jammer, want daarmee maak je van het interview niet het selectie-instrument dat het kan zijn. 

De laatste tijd heeft het gestructureerd interview de eerste plek overgenomen van het assessment, in het overzicht van meest voospellende instrument in selectie.

Dat gestructureerde interview biedt echt heel veel waarde, en gaat je helpen om betere kandidaten te identificeren. Zorg dus dat je daarin een training volgt.

En als je vandáág de kwaliteit van je interview wilt verbeteren, dan kun je onze tips het beste toepassen. Deze zijn niet gericht op de structuur van het gesprek, maar wel op jouw gedrag als interviewer. En handig: je kunt de tips ook downloaden en met je collega’s delen!

Tip 1: maak de sfeer

Stel de kandidaat op zijn/haar gemak. Haal eventueel samen koffie, vraag hoe het gaat en of hij/zij zenuwachtig is.

Tip 2: Houd het kort over jezelf

Je wilt weten of de kandidaat de juiste kwalificaties heeft. Je eigen introductie en die over je bedrijf zijn dus KORT.

Tip 3: Agenda

Leg uit wat je in het gesprek wilt bereiken. En dat de kandidaat vragen mag stellen. Tussendoor én aan het eind.

Tip 4: Gebruik een vast patroon

Stel iedere kandidaat voor dezelfde rol, ook dezelfde vragen. Die gaan over de baan.. Dan kun je ze veel beter met elkaar vergelijken.

Tip 5: Gebruik LSD

Nee, niet de drug. Luisteren, Samenvatten, Doorvragen. Google het maar eens en oefen het in de praktijk. Het geeft je veel meer inzicht in je kandidaten.

Tip 6: Nerveuze kandidaat?

Is de ander nerveus? Trillen, transpireren en rode vlekken zijn goede indicatoren. Benoem het gewoon, en praat bijvoorbeeld even over zijn of haar hobbies. Dat stelt vaak op het gemak.

Tip 7: Laat OMA thuis

OMA (Oordelen, Meningen, Aannames) leiden tot verkeerde conclusies over de capaciteiten van je sollicitant. Toets liever met een open vraag.

Tip 8: Stel open vragen

Vragen die beginnen met Hoe, Wie, Wat, Waar, Waarom, zijn open vragen. Formuleer ze vooraf voor je zelf, zodat je precies weet wat je op welke manier gaat vragen.

Tip 9: NIVEA

Niet Invullen Voor Een Ander: als je een vraag hebt gesteld, houd dan je mond. Vul niet in met 3 of 4 opties. Dan krijg je een veel oprechter antwoord.

Tip 10: In de rede vallen: doseren

Niemand vindt het fijn als een ander ze in de rede valt. Doe dat alleen bij noodzaak: als je geen antwoord op je vraag krijgt, of de ander echt lang van stof is.

Tip 11: Geef ruimte

Aan het einde vraag je altijd even of de ander nog vragen heeft. En hoe hij/zij het gesprek heeft ervaren. Dat hij al genoeg weet, wil niet zeggen dat dat ook voor de ander geldt.

Tip 12: Bespreek vervolgstappen

Vertel wat er vanaf nu gebeurt. Wanneer de kandidaat feedbakc krijgt. En kom dat ook na. Niets is zo vervelend als niks meer te horen na een leuk gesprek.